Kehysriihen päätökset leikkaavat taide- ja kulttuurialalta 17,5 milj. euroa vuonna 2022 – tarkemmat leikkauskohteet selviävät vasta myöhemmin

Hallituksen kehysriihi päättyi viime viikolla taide- ja kulttuurialan kannalta kaksijakoisissa tunnelmissa.

Kehysriihen yhteydessä hallitus kertoi korona-ajan suurimmasta 127,36 milj. euron lisätukipaketista alalle, mutta samalla päätetiin, että rahapelitoiminnan tuottojen laskua ei kompensoida täysimääräisesti edunsaaja-aloille, mikä oli suuri pettymys. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi taide- ja kulttuurialojen valtionrahoitukseen tulee kohdistumaan merkittäviä leikkauksia vuosina 2022 ja 2023.

Veikkauksen tuotot laskevat lähivuosina merkittävästi paitsi koronan, myös muiden pelihaittoja ehkäisevien toimien vuoksi. Esittävän taiteen vapaan kentän valtionrahoitus tulee Taiteen edistämiskeskuksen kautta rahapelitoiminnan tuotoista ja se, että tuottoja ei kompensoida täysimääräisesti tulevina vuosina aiheuttaa merkittävän uhan muun muassa Taiken kautta rahoitettaville toimijoille.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla kompensaatio jää taide- ja kulttuurialan osalta vuonna 2022 17,5 milj. euroa ja vuonna 2023 23 milj. euroa vajaaksi. Siitä, millä tavalla leikkaukset tulevat kohdistumaan eri taidealoille, ei ole vielä tarkempaa tietoa. Lisäksi valtiontalouden menokehyksiin palaamiseen liittyvä leikkaustarve on vuonna 2023 opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla 35 milj. euroa. Tämän leikkaustarpeen jakaantumisesta esimerkiksi taiteen, liikunnan tai nuorisotyön kesken ei kuitenkaan ole vielä tietoa. Joka tapauksessa OKM:n tukemien alojen rahoitus on kokemassa järisyttäviä muutoksia lähivuosina.

Hallitus päätti myös, että rahapelitoiminnan tuottojen yhteys edunsaaja-alojen rahoitukseen ratkaistaan uudella tavalla vuodesta 2024 alkaen. Jatkotyöskentelyn pohjana on Erkki Liikasen ryhmän raportti ja päätökset uudistuksesta tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä.

Esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmä uudistuu vuoden 2022 alussa. Uudistukseen on luvattu 10 milj. euron lisärahoitus vuoden 2022 budjettiin, minkä tarkoituksena on ollut mahdollistaa uusien toimijoiden siirtyminen valtionosuusjärjestelmään sekä vahvistaa vapaan kentän toiminta-avustusta saavia organisaatioita.

Teatterikeskus on jo aiemmin painottanut, että uudistukseen varattu lisärahoitus ja sen tarkoitus valuu hukkaan, jos perusrahoituksesta samaan aikaan leikataan Veikkauksen tuottojen vähenemisen vuoksi. Esittävän taiteen VOS-uudistus on yksi suurimmista uudistuksista vuosikymmeniin ja sen tavoitteet jäävät toteutumatta, jos lisärahoituksen tehtäväksi jää paikata perusrahoituksen vähenemistä.

Teatterikeskus tulee tekemään lähikuukausina vaikuttamistyötä sen puolesta, että jo ennen koronakriisiä rahoituskuopassa ollut ja kriisistä laajasti kärsinyt esittävän taiteen vapaa kenttä säästyisi laajemmilta leikkauksilta. Rahoitustasoon kohdistuvat leikkaukset ovat koko taide- ja kulttuurialan yhteinen suuri kriisi, jonka ratkaisemiseksi ja johon vaikuttaakseen koko alan kannattaa tehdä laajaa yhteistyötä.

Lisätietoja:

Kaisa Paavolainen, 
toiminnanjohtaja
Teatterikeskus ry
p. 040 731 3655
kaisa.paavolainen(at)teatterikeskus.fi

Edellinen
Edellinen

Avoin kirje: Ensimmäisenä kiinni, viimeisenä auki - esittävän taiteen alaa on kohdeltava samanarvoisesti muiden elinkeinoalojen kanssa

Seuraava
Seuraava

Vuoden Teatteriteko 2021 -palkinnon saa The Punch Up! Resistance & Glitter -klubi