Valtion budjetissa 2020 lisää rahaa esittävän taiteen vapaalle kentälle ja VOS-teattereille

Valtion budjettiesitys vuodelle 2020 julkaistiin maanantaina 7.10.2019. Esittävien taiteiden kentälle ja teattereille budjetissa on hyviä uutisia.

Esittävän taiteen vapaan kentän rahoitus kasvaa vuonna 2020 kuluvaan vuoteen verrattuna 3 milj. eurolla. Lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa mainitaan 3,5 milj. euron lisäys myös vuodelle 2021, mutta se todennäköisesti tarkoittaa siis vain 0,5 milj. euron lisäystä vuoden 2020 tasoon.

Vielä ei ole tietoa, millä tavalla lisärahoitus kohdistuu Taiteen edistämiskeskuksen jakamiin toiminta-avustuksiin, erityisavustuksiin tai ensimmäistä kertaa haussa oleviin 5-vuotisiin kehittämisavustuksiin. Osa lisärahoituksesta voi kohdistua myös esimerkiksi Tanssin talon kaltaisille uusille toimijoille. Joka tapauksessa suunta on vihdoin oikea, ja syytä onkin kiittää ministeriöitä ja päättäjiä vapaan kentän kipeästi tarvitsemista lisäeuroista.

Valtionosuusjärjestelmän piiriin kuuluville teattereille on myös tulossa pitkän kuivan kauden jälkeen korostusta laskennalliseen yksikköhintaan. VOS-teattereiden valtionosuudet nousevat jopa n. 11,5 % suhteessa kuluvaan vuoteen. Lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö varaa lähivuosina rahoitusta valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen.

Valtion budjetissa on myös taide- ja kulttuurialaa koskeva noin 4,57 milj. euron leikkaus momentilla ”Rahapelitoiminnan tuotot taiteen edistämiseen”. Tämän ”tasomuutoksen” tarkemmasta kohdentumisesta ei ole vielä tietoa. Budjetin selvitysosassa määrärahojen arvioidusta käytöstä suurimmat vähennykset kohdistuvat kohtiin ”Kulttuurin tuotanto ja levitys” sekä ”Kulttuurikasvatus sekä kulttuuripolitiikan tutkimus ja kehittäminen”.  Tämän perusteella oletamme että esittävän taiteen vapaa kenttä ei joudu kärsimään tästä leikkauksesta, varsinkin kun sitä nyt erityisesti lisärahalla vihdoin vahvistetaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote budjetista täällä >>

Kaikki budjettimateriaali valtioneuvoston sivuilla täällä >>

Kuva: Valtioneuvosto