Vuoden 2020 budjettiesityksessä VOS-teattereille odotettu korotus, vapaan kentän lisärahoituksen määrä vielä auki

valtion budjetti

Perjantaina julkaistu Valtionvarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2020 on taiteen ja kulttuurin näkökulmasta periaatteessa positiivista luettavaa. Teattereiden, museoiden ja orkestereiden VOS-järjestelmän rahoituksessa on otettu huomioon kustannustason kehitys ja henkilötyövuoden hintaan esitetään merkittävää korotusta useamman vuoden "kuivan kauden" jälkeen.

Viime vuosien indeksijäädytyksiä paikataan nyt siten, että teattereiden arvonlisäverottomaksi henkilötyövuoden hinnaksi ehdotetaan 58 452 euroa, kun se oli kuluneena vuonna 52 225 euroa. Jaettavien henkilötyövuosien määrä pysyisi samana.

Esittävien taiteiden vapaan kentän rahoitukseen liittyen on ehdotuksessa myös positiivinen lause: "Esittävien taiteiden valtionosuusuudistuksen toimeenpanoon liittyvään vapaan ammattilaiskentän kehittämiseen on tarkoitus myöntää harkinnanvaraista valtionavustusta enintään 3 000 000 euroa". Budjettiesitys on kuitenkin konkreettisten numeroiden osalta melko epäselvä.

Esittävän taiteen VOS-järjestelmän uudistukseen ehdotetaan rahoitusta sekä budjettirahoituksen että rahapelituottojen (ns. veikkausvoittovarojen) puolelta, mutta budjettiesitys ei vielä kerro, miten rahat todella kohdentuisivat. VOS-järjestelmän uudistuksella voidaan tässä nimittäin viitata sekä viime vuonna käynnistyneeseen vapaan kentän kehittämiseen että viime vuonna jäihin laitetun VOS-uudistuksen loppuun viemiseen järjestelmän piiriin kuuluvien teattereiden ja orkestereiden osalta.

Edellisen kulttuuriministeri Sampo Terhon valtiontalouden kehyksiin 2020–2023 neuvottelema 3 miljoonaa euroa vapaan kentän harkinnanvaraisiin tukiin on ilmeisesti tulossa vielä vuodelle 2020, koska Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan vuonna 2019 tukiin saatu 1 milj. lisäys oli siitä irrallinen kertakorotus. Tämän kehyksissä olevan 3 miljoonan euron lisäksi OKM on esittänyt 2 miljoonan euron lisäystä vapaan kentän tukiin, mutta valtiovarainministeriön budjetissa esitys on vain 1 miljoonaa euroa. 

Edellä mainittujen kohtien lisäksi budjetissa on ehdotettu lisärahoitusta mm. taiteilija-apurahojen tason nostamiseksi, kulttuurimatkailun tukemiseen ja lastenkulttuurin yleis- ja hankeavustuksiin. Näistä kaikista myös Teatterikeskuksen jäsenet voivat toivottavasti hyötyä, joko suoraan tai välillisesti.

Joka tapauksessa lopulliset päätökset ensi vuoden rahoista saadaan vasta hallituksen budjettiriihen jälkeen lokakuun alussa. Siihen saakka jatkamme vaikuttamistyötä, jotta vapaan kentän korotukset olisivat vähintäänkin linjassa VOS-järjestelmän korotusten kanssa. Pidämme myös jäsenistömme ajan tasalla, jos saamme lisää selvyyttä budjetin kirjauksiin sitä ennen.

Valtionvarainministeriön budjettiesitys luettavissa täällä >>

Opetus- ja kulttuuriministeriön oman hallinnonalansa budjettiesitys luettavissa täällä >>

Lisätietoja:
Kaisa Paavolainen
Vaikuttamistyön johtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.">kaisa.paavolainen[at]teatterikeskus.fi
p. 040 731 3655