Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnon voittaja on Lain§uojattomat-festivaali

Lainsuojattomat-teatterifestivaali on vahvistanut rahoituslain ulkopuolisen teatterikentän identiteettiä ja yhteisöllisyyttä jo 20 vuoden ajan.

Teatterikeskus ry on valinnut Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnon voittajaksi porilaisen Lain§uojattomat-teatterifestivaalin.

Lain§uojattomat on vapaiden ammattiteatteriryhmien festivaali, joka on koonnut suomalaisen rahoituslain ulkopuolisen teatterikentän tekijät Poriin jo 20 vuoden ajan. Lain§uojattomat on tarjonnut paitsi esityksiä sekä Suomesta että ulkomailta, myös teatteripoliittista keskustelua, työpajoja, seminaareja ja erityisesti vapaan kentän teatteritoimijoille kokemuksen yhteisöllisyydestä ja kentän yhteisestä voimasta. Lain§uojattomat-festivaali on ollut tärkeässä roolissa rakentamassa suomalaisen esittävän taiteen vapaan kentän yhteistä identiteettiä ja itsetuntoa.

Lain§uojattomat-festivaalia olivat perustamassa muun muassa Annamari Karjalainen, Leea Klemola, Jari Juutinen, Kristian Smeds, Anna Veijalainen, Kai Tanner ja Angelika Meusel. Rakastajat-teatterin siipien suojassa vakiintuneesta ja kasvaneesta festivaalista on historiansa aikana tullut tärkeä osa Porin kulttuurielämää ja nykyään se on yksi Suomen tärkeimmistä teatterifestivaaleista. Lain§uojattomat on vuosien aikana tarjonnut hienoja elämyksiä tuhansille taiteilijoille, katsojille ja festivaalin tekijöille. Lain§uojattomat todella ansaitsee Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnon juuri 20-vuotisjuhlavuonnaan.

Teatterikeskus jakaa vuosittain Vuoden Teatteriteko -palkinnon, jonka tarkoitus on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko. Vuoden Teatteriteko -tunnustuksen voi
saada suomalainen esittävän taiteen tekijä, tutkija, työryhmä, yksittäinen produktio ja sen jäsenet tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myöntää myös henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on esittävän taiteen näkökulmasta merkittävää.

Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnosta kisasi kolme finalistia: Aura of Puppetsnukketeatteriverkosto, Kallo Collectiven NouNous-festivaali ja Lain§uojattomat-festivaali. Kaikkia finalisteja yhdisti se, miten ne tuovat esittävän taiteen eri toimijoita yhteen sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja luovat yhteistyön avulla jotain hienoa ja kestävää. Teatterikeskuksen hallitus äänesti voittajan kolme finalistin joukosta. Vuoden Teatteriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 1977 lähtien. Aiempien vuosien voittajat näet täältä.

Voittaja julkistettiin teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa maanantaina 11.3.2019 Teater Viiruksessa
Helsingissä.

Lisätietoja palkinnosta:
Teatterikeskus ry,
Kaisa Paavolainen, vt. toiminnanjohtaja,
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 040-7313655