Teatterikeskuksen Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnosta kisaa kolme finalistia

Yhteistyön merkitys korostuu Aura of Puppetsin, Kallo Collectiven NouNous-festivaalin ja Lain§uojattomat-festivaalin työssä.

Teatterikeskus ry jakaa vuosittain Vuoden Teatteriteko -palkinnon, jonka tarkoitus on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko.

Vuoden Teatteriteko -tunnustuksen voi saada suomalainen esittävän taiteen tekijä, tutkija, työryhmä, yksittäinen produktio ja sen jäsenet tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myöntää myös henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on esittävän taiteen näkökulmasta merkittävää.

Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnon kolme finalistia on valittu Teatterikeskuksen jäsenistöltä tulleiden ehdotusten joukosta. Finalisteja yhdistää se, miten ne tuovat esittävän taiteen eri toimijoita yhteen sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja luovat yhteistyön avulla jotain hienoa ja kestävää.

Vuoden Teatteriteko 2019 -finalistit ovat:

Aura of Puppets -nukketeatteriverkosto
Aura of Puppets on tehnyt tärkeää ja uraa uurtavaa työtä nukketeatterin saralla. Verkosto kokoaa yhteen useita erilaisia toimijoita ja tekee hienolla tavalla aikuisille suunnattua nukketeatteria tunnetuksi. Aura of Puppets on noussut kotikaupungissaan Turussa jo ilmiöksi, mutta vaikuttaa laajasti myös kansallisesti ja ulkomailla. Aura of Puppetsin taiteellisesti korkeatasoinen työ ja innostava ote pöllyttävät hyvällä tavalla koko nykyteatterin kenttää.

Kallo Collectiven NouNous-festivaali
Kaksi kertaa järjestetty NouNous-festivaali on tuonut Helsinkiin raikkaan ja hienon kattauksen fyysistä teatteria, klovneriaa ja sirkusta. Festivaaleilla on nähty sekä suomalaisilta että kansainvälisiltä tekijöiltä taiteellisesti korkeatasoisia ja teemoiltaan mielenkiintoisia, tärkeitä teoksia. NouNous-festivaalia on kiitetty myös erityisen hyvästä ja lämpimästä tunnelmasta, josta yleisö on festivaalin aikana saanut nauttia.

Lain§uojattomat-festivaali
Lain§uojattomat on vapaiden ammattiteatteriryhmien festivaali, joka on koonnut suomalaisen rahoituslain ulkopuolisen teatterikentän tekijät Poriin jo 20 vuoden ajan. Lain§uojattomat on tarjonnut paitsi esityksiä sekä Suomesta että ulkomailta, myös teatteripoliittista keskustelua, työpajoja, seminaareja ja erityisesti vapaan kentän teatteritoimijoille kokemuksen yhteisöllisyydestä ja kentän yhteisestä voimasta. 20-vuotisen historiansa aikana festivaalista on tullut tärkeä osa Porin kulttuurielämää ja se on antanut elämyksiä niin taiteilijoille, yleisöille kuin festivaalin tekijöillekin.

Teatterikeskuksen hallitus päättää voittajan kolmen finalistin joukosta. Voittaja julkistetaan ja palkitaan teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa maanantaina 11.3.2019 Teatteri Viiruksessa Helsingissä.


Lisätietoja palkinnosta: Teatterikeskus ry, Kaisa Paavolainen, vt. toiminnanjohtaja,
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 040-7313655