Vuoden Teatteriteko 2021 -palkinnon saa The Punch Up! Resistance & Glitter -klubi

PunchUp kuvaaja Emma Hesso

Vuoden Teatteriteko 2021 -palkinnon saa The Punch Up! Resistance & Glitter -klubi, ja sen perustajat Jamie MacDonald, Juuso Kekkonen ja Mira Eskelinen.

The Punch Up! Resistance & Glitter -klubi on tarjonnut mahdollisuuksia sellaisille esiintyjille ja esityksille, jotka on perinteisesti jätetty ulos suomalaisesta esittävän taiteen kentästä ja koulutuksesta. Stand-upia, burleskia ja dragia yhdistelevät klubit tarjoavat erilaisia konkreettisia tekoja saavutettavuuden lisäämiseksi: maksa mitä haluat -mahdollisuuden, sisältövaroituksia, sensibility seats ja laajasti inkluusiota.

The Punch Up! Resistance & Glitter -klubi tarjoaa kerta toisensa jälkeen iloisen, laadukkaan ja häpeilemättä camp-henkisen kokoelman vähemmän kuultuja ääniä. Se on yhteiskunnallisena eleenä arvokas, kaivattu ja ajankohtainen avaus, jonka kautta esille nousee rikas kirjo erilaisia taustoja, identiteettejä ja näiden performoimisen muotoja.

Teatterikeskus haluaa Vuoden Teatteriteko -palkinnolla kiittää myös sitä, miten Jamie MacDonald ja Mira Eskelinen monien muiden ohella osallistuivat aktiivisesti vuonna 2020 käytyyn keskusteluun koskien transihmisten representaatioita suomalaisessa teatterissa ja yhteiskunnassa. Keskusteluun osallistumalla he lisäsivät laajempaa ymmärrystä aiheeseen liittyvistä kysymyksistä.

***

Teatterikeskus jakaa vuosittain Vuoden Teatteriteko -palkinnon, jonka tarkoitus on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko. Vuoden Teatteriteko -tunnustuksen voi saada suomalainen esittävän taiteen tekijä, tutkija, työryhmä, yksittäinen produktio ja sen jäsenet tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myöntää myös henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on esittävän taiteen näkökulmasta merkittävää.

Teatterikeskuksen hallitus päättää vuosittain palkinnon saajasta tai nimeää erikseen henkilön päättämään palkittavasti yksin. Vuonna 2021 palkittavan valitsi Teatterikeskuksen hallitus. Vuoden Teatteriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 1977 lähtien.

Lisätietoja:
Kaisa Paavolainen
toiminnanjohtaja, Teatterikeskus ry
p. 040-7313655
kaisa.paavolainen(at)teatterikeskus.fi


Kuva: The Punch Up! Resistance & Glitter -klubi, kuvaaja Emma Hesso.