Budjettiesitykset lupaavat vapaan kentän tukiin pientä korotusta – mutta pienempää kuin miltä se ministeriön tiedotteessa näyttää

budjetti 2021 kuva

Valtiovarainministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat julkaisseet budjettiesityksensä vuodelle 2021. Budjettiesityksistä löytyy valtiontalouden kehyksissä ollut lisäys vapaan kentän avustuksiin vuodelle 2021:

"Esittävän taiteen rahoitusjärjestelmää uudistetaan lisäämällä edelleen vapaan kentän avustuksia siten, että niiden kasvu on 3,5 miljoonaa euroa verrattuna vuoteen 2019." Tämä tarkoittaisi siis 0,5 milj. € lisäystä vuoden 2020 avustustasoon.

Kuitenkin budjetin toisesta kohdasta löytyy vapaan kentän rahoituksen kokonaistasoon vaikuttava muutos: Taiteen edistämiskeskuksen jakamiin määrärahoihin esittävälle taiteelle (musiikki, teatteri, tanssi ja sirkus) esitetään 150 000 euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna.

Summana se voi kuulostaa pieneltä, mutta on merkittävässä ristiriidassa sen kanssa, että vapaan kentän toimintaolosuhteita on ollut tarkoitus parantaa rahoitusjärjestelmän kokonaisuudistukseen varatulla lisärahoituksella.

Todellinen korotus vuoden 2021 tukiin vapaalle kentälle ei olisikaan siis puoli miljoonaa euroa, vaan pelkästään 350 000 euroa.

Samaan aikaan VOS-teattereille myönnettävät valtionosuudet vuodelle 2021 nousevat yhteensä noin 2,3 miljoonalla eurolla järjestelmän laskennallisen luonteen seurauksena: yksikköhintoja korotetaan vastaamaan alan kustannuskehitystä.

Teatterikeskuksen näkemyksen mukaan vapaan kentän avustuksiin tulisi saada vähintään 2 miljoonan euron pysyvä lisäys. Näinkin pienellä summalla nykyiset toiminta-avustukset – joiden taso vaihtelee 20 000–220 000 euron välillä – voitaisiin nostaa vähintään 80 000 euron suuruisiksi. Tai lisärahoituksella voitaisiin nostaa uusia ryhmiä toiminta-avustuksen piiriin.

Valtion kokonaistaloudessa summat ovat minimaalisen pieniä, mutta esittävän taiteen vapaalla kentällä jokainen euro on tärkeä panostus korkeasti koulutettujen taiteilijoiden ja muiden ammattilaisten työllisyyteen ja esittävän taiteen kehitykseen.

Suomen hallitus kokoontuu budjettiriiheen syyskuun puolivälissä käsittelemään valtionvarainministeriön budjettiesitystä ja lopullinen budjettiesitys annetaan eduskunnalle lokakuun alussa.

Teatterikeskus tulee olemaan yhteydessä kansanedustajiin, jotta vuoden 2021 budjettiin saataisiin oikeasti kentän toimintaedellytyksiä ja kehitystä parantava korotus.

Valtiovarainministeriön budjettiesitykseen voi tutustua täällä >>
Opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiesitykseen voi tutustua täällä >>

Jos haluat olla mukana vaikuttamistyössämme, ole yhteydessä!

Lisätietoja: Kaisa Paavolainen, vt. toiminnanjohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 040 371 3655